Frodige Lefkas - oplev den smukke grønne græske Ø

Porto Katsiki - en af verdens smukkeste strande ligger på Lefkas, se wiseonlife.dk
Wiseonlife udbyder udvalgte kvalitetsrejser med aktivt indhold - både andres, og egne rejser der er udarbejdet og nøje sammensat af os bag wiseonlife. Vi har udvalgt smukke naturskønne og rolige steder, og du bliver undervist af yderst dygtige, empatiske undervisere. Wiseonlife.dk anmelder også - som i denne artikel - nøje udvalgte rejsemål, kvalitetsrejser præget af omtanke og skøn natur.

Efter sidste år at være blevet forelsket i både Sivota og Parga, der er de skønneste små kystbyer på fastlandet med pragtfulde strande og uspoleret lokal stemning, ville vi opleve mere af det nordlige græske. Under den italienske støvlehæl og under Korfu ligger den landfaste Ø Lefkas, som du med en bro kører over til fra fastlandet. Herfra kan du også sejle videre til Ithaka eller fx besøge Onassis’ Ø Scorpio og mange andre dejlige Øer i Lefkas’ skærgård.

Denne nordlige del af Grækenland er ikke præget af charterstemning og masseturisme, her er slet ikke lagt an til det med store resorts eller badelande. Mange grækere ferierer selv her og her er en autentisk og afslappet lokal stemning.

Her i nærheden af Italien, er de græske byer ikke hvide, men traditionelt gyldne og støvet farverige á la den italienske stil. Overalt bor grækerne selv, og har deres dagligliv, det ses og mærkes i den upolerede overflade.

Lefkas, også kaldet Lefkada, er en del af de Ioniske Øer. Og modsat de sydligere Øer er den grøn og frodig, dækket af pinje-, oliventræer og med masser af smukke blomstrende træer.

Lefkas er en lidt større Ø, så du tager den lokale bus eller taxa rundt, eller lejer bil eller scooter. Tager du rundt på egne hjul, skal du være opmærksom på at skiltningen ikke er imponerende, det er som om den er lavet til de lokale der alligevel kender vejene. Vi måtte  i hvert fald køre hele to gange lige forbi Faneromeni klostret, som vi ønskede at besøge - og kom ud på en længere smuk bjergtur. Hovedvejen strækker sig med en smuk udsigt hele vejen rundt langs kysten og er fin at køre ad; og i bjergene, der dækker hele den midterste del af Øen, snor de mindre veje sig.

Lefkas er som Ø delt op i den øde og vilde vestkyst og den milde og befolkede østkyst, der uden vind, bølger og tårnhøje klipper er et paradis med små hyggelige og børnevenlige lokale strande.

Spektakulære strande på vestkysten

Lefkas har uden tvivl nogle af Europas smukkeste panoramiske strande. De mest spektakulære ligger afsides og svært tilgængelige med bil nede på sydvestkysten og de besøges bedst med turbåde fra den store by Nidri på østkysten eller fra byen Vassiliki i syd.

For foden af lodret høje lyse klipper strækker stranden Porto Katsiki sig og lidt længere oppe af vestkysten ligger den betagende Egremni strand. De er begge på listen over de smukkeste strande i verden. Porto Katsiki kan du køre til ad bitte små snoede veje, men det er lidt af en anstrengelse. Herfra går du ad en lang trappe ned til stranden. Egremni gik man også tidligere ned til, men efter et jordskred i 2015 er den ikke længere tilgængelig fra land, den har været svær at bygge op igen. så hertil kommer du kun med båd.  

Egremni stranden på Lefkas, se wiseonlife.dk
Den smukke Egremni strand på Lefkas' vestkyst, som du kommer til med båd.

Strandene er typisk øde og indtages kun af turbådene der lægger til i dagtimerne. Trods en del besøgende, er det en vidunderlig smuk oplevelse som du næsten ikke må gå glip af, når du er her. Du finder turbådene inde i Nidri på havnepromenaden, hvor de afgår kl. 9:30 og er tilbage godt 17. Book helst i forvejen. De billigste (15 euro) er tit overfyldte og nogle sejler med høj musik, så vælg båd med omhu. Du kommer fx med den hyggelige Nikolaos boat fra Borsalino travel for 20 euro for en dagstur, hvor I også besøger en tredje strand, Agiofili, 3 km fra byen Vassiliki. Agiofili er en lille perle og du ville iøvrigt også kunne vandre til den fra Vassiliki og dermed gå dertil uden for de travle eftermiddagstimer.   

Hvis du helt vil undgå de mange besøgende på strandene, kan du leje en båd med kaptajn og sikre dig at I ankommer til strandene før eller efter turbådene. Og tjek vejrudsigten. For da vestkysten har god vind og bølger kan det være usikkert eller helt umuligt for småbåde at sejle ind. Husk under alle omstændigheder mad, drikkelse og badesko og pas på overraskende bølger, der også trækker udad! Og læg dig ikke i skygge under klipperne, for det er ikke sikkert. Medbring hellere en lille parasol.

Agios Nikitas - feriebyen på vestkysten

På vestkysten oppe nordpå kan du besøge den charmerende lille by Agios Nikitas, der ligger inde i en rolig bugt. En rigtig lille ferieby der har sin egen skønne lokale strand med tyrkisblåt vand, småbåde og de smukkeste gyldne klipper med glimtende krystal i. Gå en tur op gennem klipperne og nyd den skønneste udsigt.

Agios Nikitas er den eneste by der ligger ved vandet på vestkysten, og du kommer til den med bil eller bus fra hovedbyen Lefkas nogle kilometer mod nord. Fortsætter du ned af vestkysten, finder du strandene Mylos og derefter Kathisma stranden som nok er den lettest tilgængelige strand på vestkysten. Bussen fra hovedbyen Lefkas stopper her, og der er P-pladser helt nede ved stranden, hvor der også er strandbarer.

Lefkas lille ferieby Agios Nikitas, se wiseonlife.dk
Den lille hyggelige ferieby med skøn lokal strand på Lefkas' nordlige vestkyst Agios Nikitas.

Hovedbyen Lefkas

Lefkas by, også kaldet Lefkada, er en rigtig hyggelig by med lækre og dog meget lokale butikker. Du finder altså ikke store butikskæder her eller internationale butikker i det hele taget. Ud fra gågaden er bittesmå stræder fyldt med tavernaer. Husene er lave, ovenover butikkerne er der typisk én etage, og mange af husene består af bølgeblik i forskellige farver og med balkoner. Den er virkelig ret hyggelig, jeg hørte den endda sammenlignet med en slags mini New Orleans.

Vandet omkring Lefkas er stille og lavt, og på scooter eller i bil kan du køre nogle fascinerende ture på smalle striber af land gennem vandet.

Lige udenfor byen ligger et fint lille kloster, Faneromeni, som drives af munke og er åbent for besøgende. Da vi endelig fandt det efter en omvej i bjergene, var det lukket mellem kl. 14-16, så vi måtte komme tilbage senere. Under svalende træer finder du også her en rar og hyggelig minizoo for børn og en smuk udsigt over den nordlige del af Øen.

Nidri - bådture og masser af liv

I Nidri, som er centrum for turismen og ligger på østkysten, finder du en havnepromenade med en meget smuk udsigt over de nærliggende småøer. Byen er særdeles livlig og fyldt med tavernaer langs havnepromenaden, og det er også her du finder turbåde eller motor- og sejlbåde som du selv kan leje med eller uden kaptajn.

Som turbåd er træskibet M/S Christina en særlig fin oplevelse. Den sejler dig ud i Nidris Skærgård og er dejlig hyggelig og afslappet. Her er god plads, tilmed solstole, og de laver en skøn barbecue. Det er en dagstur, som du skal booke i god tid.

Nidris vandfald

Fra Nidris hovedgade går en lille vej et par kilometer ind i landet og op gennem en dal til nogle smukke vandfald i bjergene. Gåturen gennem dalen er en stille oase af gamle krogede træer, fugtig skov og rindende vand der ender i de smukkeste gyldne-tyrkise høje vandfald. Det er absolut et besøg værd. Vi tog en taxi op og gik tilbage til byen. 

Vasiliki

Vasiliki i syd er kendt for sin gode vind og windsurfermiljø, så vil du lære at surfe kan du få timer her, hvor englændere har lagt surferskoler på stranden. Selve havnen er hyggelig med masser af tavernaer lige ud til vandet og bådene. Herfra kan du som før nævnt vandre til Agiofili stranden eller tage taxibåde ud til strandende Porto Katsiki og Egremni der ligger godt 20 km herfra, så det er en væsentlig kortere tur end fra Nidri.

Vasiliki på Lefkas, se wiseonlife.dk
Vasiliki på Lefkas sydkyst med sine hyggelige taverner langs havnepromenaden.

Hotellet Porto Galini

Vi valgte at bo på hotellet Porto Galini, der ligger afsides og roligt 4 km nord for Nidri på Østkysten. Hotellet er en oplevelse i sig selv og for os var det lokkende bare at blive der uden at tage på mange ture, når paradis er her lige for ens fødder. Det ligger med egen lækker strand med tyrkisklart vand og en imponerende udsigt ud over havet og over til bjergene på fastlandet. Her er en ophøjet ro og legendarisk skønhed over stedet, som jeg ikke har oplevet lignende i Grækenland. Med gratis paddleboards og kajakker, flere pools, masser af liggestole og med skønneste havudsigt overalt, er her fuldendt. Her synes aldrig overfyldt, men altid en fredelig plads.

Porto Galini på Lefkas, se wiseonlife,dk
Aftenudsigt fra vores superior room på det vidunderlige hotel Porto Galini Resort & Spa

Porto Galinis egen private rolige strand med gratis paddleboards og kajakker - svær at forlade igen.

 

Fakta:

Lefkas ligger tæt på lufthavnen Preveza på fastlandet. Flyvetiden fra Danmark er 3 timer.

Du kan læse mere her om hotellet Porto Galini her:
Du kan læse mere om Lefkas og finde andre hoteller her:

Wiseonlife.dk var inviteret af Apollo Rejser, juni 2018. Vi anmelder kvalitetsrejser præget af omtanke, skøn natur og sund livsstil.

OBS: Wiseonlife.dk afholder årligt yoga-pilates rejser til Porto Galini hvor du både kan komme alene, med en ven eller med familien. Vi samarbejder med Apollo Rejser, der står for den rejsetekniske del, se her: familievenlige yoga-pilatesrejser