Karpathos - gyldne klipper, turkise strande og stilhed

Karpathos Amopi stranden
Wiseonlife's egne rejser er udarbejdet og nøje sammensat af os bag wiseonlife. Vi har udvalgt smukke naturskønne og rolige steder, og du bliver undervist af en yderst dygtig, empatisk underviser. Vores rejser er for alle interesserede.

Vi elsker Grækenland og på Karpathos landede vi nærmest i havet og gled lige ind i det nøgne stenørkenlandskab i den minimale lufthavn. Vi stod ud i frisk vind og kunne herfra se windsurferne i det klareste turkise vand. Jeg havde læst mig til at Amopi bugten, vi skulle bo ved, lå i læ for Meltemi vinden fra vest, men de første dage var den på besøg og skabte et friskt sus overalt. Så trods de 26 grader var der en rar friskhed, som mange satte pris på. Meltemi vinden blæser over mange af øerne særligt i juli og august.


 

Stille rustik skønhed

Vi valgte Karpathos ud fra ønsket om det helt oprindelige og traditionelle Grækenland med storslået natur, stilhed og ikke så mange turister. Jeg kunne læse, at mange kom år efter år til denne ø, der havde taget deres hjerte. Og ja, her er smukt, afslappet og ganske u-kommercielt. Øen har en atmosfære af stille rustik idyl, med en dejlig ligefrem åben venlighed. De tager vare på deres stolte traditioner, som du særligt kan opleve oppe i bjergbyen Olympos. Og dertil serverer de generelt god græsk mad dyrket i lokalområdet. 

Øen ligger sydligt, nord-øst for Kreta, og det mest iøjnefaldende er de rå og halvnøgne bjerge, klippekysterne og det klareste turkise vand i de mange små klippeomkransede strande. Ikke mange byer og kun få biler. Faktisk ret stille.
 

Amopi bugten - fra skønne sten- og klippestrande til sandparadis

Vi bor på Hotel Aegean Village ved Amopi bugten på den sydøstlige kyst 6 km syd for hovedbyen Pigadia. Med den fortryllende smukke stenstrand Lakki lige nedenfor, lille og omkranset af høje klipper, og med gratis solstole og parasoller som bare står der, er den en skøn oase. 

Lakkistranden - krystalklart vand og god snorkling


Lakki stranden - gratis liggestole, fred og ro - og skyggen kommer om eftermiddagen.

En lille kyststi bugter sig oppe langs kysten med nedgang til flere stenstrande - fx Votsalakia, med flotte og spændende klipper at snorkle rundt om og gå igennem.


Kyststien langs Amopi

Kyststien fører hen til selve Amopi bugten med den lille kirke med smukke ikoner ude på klippen over havet, et minimarked og nogle taverner.

Amopis to lækre sandstrande

Her i selve bugten er de to lækreste gyldne sandstrande - nogle af de bedste på øen. De hedder Megali Amopi og Mikro Amopi. Store og Lille strand, og du kan gå langs klipperne imellem dem. Her er ingen stejle trapper, men alt du behøver for skønne dage. Med brusere og hyggelige loungebarer og tavernaer. Men uden støj. Også mange lokale grækere bruger strandene. 


Mikro Amopi med sine indtagende sandstensklipper

Berømte strande på Karpathos

De mest berømte strande på Karpathos er Apella, kåret som en af de smukkeste i Europa, og Kyra Panagia med den smukke hvide kirke med rødt tag på klippen for enden af stranden. 

Ellers er der bare over 60 skønne strande på øen, flere af dem kan du have nærmest for dig selv.

Vil du besøge nogle af de pittoreske små fiskerlandsbyer med skønne strande og tavernaer, kan du stile efter fx Lefkos og Finiki på vestkysten, der er helt idylliske og med de smukke solnedgange mod vest. Vil du sikre dig mest muligt mod Meltemi vinden, så er den østvendte kyst bedst.
 

Olympos - øens pryd oppe i skyerne

Olympos er øens pryd, en gammel farverig by med stolte traditioner og håndværk. Den er nærmest et levende museum, og ligger helt oppe i bjergene - ofte i skyerne - og du møder spektakulære udsigter.
 

Bådture langs østkysten og til den lille ø Saria i nord

Fra hovedbyen Pigadia kan du tage bådudflugter op ad østkysten og springe af og bade ved de smukke strande Apella og Kyra Panagia med flere. 

Nogle bådture går op til den lille ø Saria lige nord for Karpathos, hvor du kan svømme i det krystalklare vand inde ved klipper og i grotter. Og du kan vandre og opleve gamle ruiner. 
 

Hotel Aegean Village - en ren perle

For os var hotellet afgørende og jeg kan lede længe efter det helt rigtige. Faktisk var det selve hotellet Aegean Village ved Amopi der trak mig til Karpathos. Hotellet er en perle i sig selv og svær at slippe med sin fantastiske udsigt over bugten og den smukkeste arkitektur. Og ikke mindst en meget hyggelig atmosfære.

Rejsen blev foretaget af wiseonlife med Apollo Rejser i 2023